Darrell Petit: Sculpture Quarry Collaboration

                                                                                  Darrell Petit

This presentation will speak of a unique collaborative work process between sculptor Darrell Petit and two granite quarries: the historic Stony Creek Quarry in Stony Creek, Connecticut, USA and the world renown Lundhs AS quarries of Larvik Norway.

 

Sculptor Darrell Petit has created a myriad of monumental sculptures that are permanently situated in Germany, Norway, Japan, India, Egypt, Canada, and the United States.

 

Darrell Petit has received numerous awards throughout his career, including fellowships from the Japanese Government, The Egyptian Ministry of Culture and the Connecticut Commission on the Arts. Petit has completed such site specific projects as Time Piece for the Josef and Anni Albers Foundation in Bethany, Connecticut, the Circle of Life Project with more than 700 tons of Norwegian Fjord Blue Pearl Larvikitte for the Jonathan M. Rothberg estate in Guilford, Connecticut, and Contingent a sculpture in collaboration with Cesar Pelli and Associates and Diana Balmori and Associates for the Chubu Museum and Cultural Center in Kurayoshi, Japan. For the Yale University Peabody Museum of Natural History he created a 100 ton sculpture for the Torosaurus Project. Influenced by such sculpture as Abu Simbel, Ryoan-ji, Stone Henge, Fontana di Trevi and Crazy Horse Petit creates monumental sculptures that seem to give life to massive rocks through a careful process of extraction, cutting, splitting, burning, grinding, hand pointing and polishing. Noting the tension between monumentality and dynamism inherent in Petit’s work, critic William Deresiewicz says "Petit works in the most solid, massive, physically resistant medium, but paradoxically seeks to infuse it with movement, spontaneity, a sense of process and a potential for further change.”

 

His current project is a monumental sculpture commission of over 150 tons of granite in collaboration with Landscape Architect Michael Van Valkenburgh Associates for a new corporate building and plaza at 50-60 Binney St., Cambridge, MA, USA.